FortellerARK – slik kan de brukes.

0
293

Fortellerark 2, 3 og 4 er nå ute og tilgjengelige for abonnenter. La eleven finne på en historie eller en situasjon ut fra ett av de 20 bildene / arkene han eller hun har å velge blant.

FortellerARK er ment å motivere elevene til skriving. Alle lærere som jobber i grunnskolen vet hvor utfordrende det kan være å motivere enkelte elever til skriving. Åpne oppgaver er kanskje det aller verste, spesielt for elever som syns kreativitet er vanskelig, mens andre får problemer når rammene er satt på forhånd. FortellerARK kan være akkurat det du trenger for å få varmet opp elevene til å komme i gang. Det kan være en kort skriveøvelse i forkant av at en lengre tekst skal produseres. Arkene kan også være selve skriveoppgaven og brukes som en idé-tekst på 3 linjer, der eleven skriver kort hva teksten handler om, for så å fylle på med en lengre tekst i egen bok etterpå. Lim gjerne inn arket før den lange teksten skal skrives slik at elevene har noe å se tilbake på. Illustrasjoner er ofte veldig motiverende for elevene.

Med de fire samlingene FortellerARK (20 illustrerte ark i hver pakke og 80 ark totalt pr. i dag), så har elevene mange ulike historier å ta for seg. FortellerARK 4 er en ren monster/grøsser/halloween-aktig samling av ark.

Litt om arkenes oppbygging

Elevene skriver tittelen på den grønne linjen under. De kan skrive tre linjer for å varme opp. Fortsett å skrive i egen skrivebok om ønskelig der de kan lime inn arket. FortellerARK fungerer på alle trinn i barneskolen.

FortellerARK som rableskriving

Selv elever som ikke selv kan skrive kan bruke arkene til rableskriving (pseudoskriving). De vil liksom-skrive, oppdage og bruke bokstaver og lyder de kjenner. Dette rabler de ned på de tre nederste linjene (ved blyantmerket). Læreren skriver ned det elevene sier de har skrevet, på den grønne linjen øverst. Da kan elevene se hvordan det skrives på ordentlig og kan oppdage nye bokstaver og lyder.

La også elevene selv tegne på de blanke FortellerARKene og lage sine egne fortellinger hvis de er ferdige med den felles oppgaven i klassen.