Mange bruker Excel for å lage silhuetter til bruk i skolen, men det finnes faktisk hjelpemidler der ute som er lett tilgjengelig, selv om det ikke er maksimalt brukervennlig.

Nettsiden: http://nilsmagnus.github.io/silhouette/dist/ er en nettside kun for å lage silhuetter. Du skriver inn i boksen der det står «Hva skjuler boksen?» og kan legge til «add» flere linjer med tekst som blir silhuetter.

Merk at bokstaven f, går fra kjeller til tak i silhuetten, og hvis du bruker trykt f, så ligger hele f-en på linja og opp i taket. Dersom du har tekst i tilknytning til silhuettene, bør du derfor bruke samme silhuett som den trykte f-en, og ikke en silhuett som også går i kjelleren. Da kan du bruke en annen bokstav enn f, der den oppstår som feks. h, k, b, d osv.

Du kan trykke «hide input» og menyen og boksen du skriver i skjuler seg. Så kan du høyreklikke på nettsiden og trykke «skriv ut«.

De fleste av oss trenger silhuetter i tilknytning til for eksempel leteord eller annen tekst (eksempelvis setningspuslespill o.l.) Da er det enkleste å ta «print screen» og lime inn bildet i word. Dobbeltklikker du på bildet etterpå kan du beskjære bilder slik som vist under. Du holder inn museknappen på de tykke strekene som kommer rundt bildet etter du har trykket «Beskjær» og fjerner alt som er utenom silhuettene. Litt ekstraarbeid er det, men det er likevel enklere enn å sitte å tegne de selv, eller bruke excel 🙂

Skulle du ønske å bruke en font gratis (personlig bruk) så kan du finne fonten KG teacher helper her: https://www.dafont.com/kg-teacher-helpers.font
På jobb-PC trenger du trolig en administrator til å installere den, men har du en egen privat PC, så kan du jo prøve den selv først.


Merk: fonten er heller ikke perfekt. i og l, blir smale silhuetter og ikke bra nok. Erstatt disse bokstavene med en annen som gir en normal silhuett så er det bra nok, da kan du kombinere med annen tekst i samme dokument.

Alt godt og lykke til
Martin Fyrileiv