Lesevinduets silhuetter er nå tilgjengelig for abonnenter

0
746

Godt nytt år til alle sammen!

Da har jeg gleden av å fortelle at jeg de siste ukene har designet og produsert Lesevinduets silhuetter. Det er en font / skrifttype som du kan laste inn og bruke i Word og andre skriveprogrammer på Mac og PC. SKRIFTTYPEN HAR DU TILGANG TIL DERSOM DU ER ABONNENT OG SÅ LENGE DU ABONNERER.

Abonnenter finner skrifttypen her: https://www.lesevinduet.no/fonter-skrifttyper/

I den siste tiden har jeg sett meg lei på de utenlandske skrifttypene for silhuetter som ikke holder mål. Mitt ønske har vært å kunne skrive silhuettene som jeg skriver vanlige ord i word, og med silhuetter som har full høyde på “loftet” og i “kjelleren” slik at elevene kan skrive inn bokstavene slik de gjør til vanlig uten at silhuetten er for smal, har for kort høyde eller ikke går langt nok ned i kjelleren. For å løse dette problemet har jeg brukt en god del til å designe en ny font selv, og det tok litt tid å sette seg inn i hvordan man lager skrifttyper, men til slutt ble resultatet bra. Jeg har irritert meg over skrifttypen KG Teachers helpers som har for tykke silhuett-rammer og som ikke takler æ, ø, å og som har smale silhuetter for tynne bokstaver som l, og i.

Nettsiden jeg tidligere har nevnt der du kan skrive rett inn på nettsiden for å skape silhuetter, har også en del mangler som bokstaven “f” som går i kjelleren når den trykte “f-en” ikke gjør det. For at elevene skal ha mulighet til å se formen som lik den trykte “f” skal også silhuetten være lik. Da hjelper det lite om silhuetten også går i kjelleren som den gammeldagse f-en vi mange bruker når vi skriver.

Resultatet er en silhuett-font som har tynne rammer og som har full høyde på loftet og i kjelleren i motsetning til de andre som har halv høyde i forhold til hva elevene trenger for å skrive bokstavene riktig. Halv høyde på loftet og kjelleren er for trykte bokstaver som en standard på de fleste fonter og er vanskelig å gjøre noe med. Det jeg gjorde var å forminske fonten slik at basisstørrelsen for en bokstav på 1. etasje (eks, a, e, i osv.) ble lik stor som den halve høyden på loft og kjeller. På den måten ble det en font som har lik høyde på alle deler i bokstavhuset. Ulempen er at skriften blir liten på størrelse 12 som er standardvisninigen i word, men dette kan du enkelt endre ved å øke skriftstørrelsen.

I videoen over kan du se hvordan Lesevinduets_silhuetter (fonten) fungerer sammenlignet med KG teacher helpers og den nettsiden jeg linket til over for sammenligning.

Det har tatt mye fokus på arbeidet å få laget denne fonten, så for den som er interessert i å kjøpe den, så håper jeg dere blir fornøyde. Skal du ha den på privat pc er det en lett sak å installere selv. Skal du ha den på jobb-PC kan det være at du må ha en administrator til å installere den for deg pga. tilgangsbegrensninger, eller IT-avdelingen dersom din skole ikke har egen administrator for datamaskinparken.

Fonten er testet for nyere Windows og Mac-operativsystemer og har fungert smertefritt.
Når fonten er installert så vil enten “Lesevinduets_silhuetter” dukke opp i skrifttype-listen din, eller så ser du silhuettene av fontnavnet. Årsaken til at silhuettene kan dukke opp i fontlisten din er at word har en tendens til å forhåndsvise skrifttypen i denne listen, så det kan være derfor du ikke finner “Lesevinduets_silhuetter” der, men selve silhuettene til det samme navnet. Det samme skjer med andre fonter som har silhuetter og firkanter som skrifttype.

Jeg anbefaler videoen som viser fonten i bruk, så ser du også hvordan du kniper sammen silhuettene dersom du ikke ønsker mellomrom mellom hver silhuett, slik at de overlapper for et mye finere resultat. I videoen finner du også tips om hvordan du aktiverer skrifttypen i Office 365, for der kommer den ikke opp i fontlisten av seg selv.

Skrifttypen Lesevinduets silhuetter nå har lanseringstilbud på kr 125,- (inkl. mva) (prisen i nettbutikken tillegges mva ved betaling) (ordinærpris 245,- inkl. mva. (ca 49% rabatt)

Skoler og kommuner eller næringsdrivende som trenger å bruke fonten til produksjon av materiell, kan kjøpe skole-, kommune- eller produksjonslisens ved å sende oss en epost. Dette er en lisensiert abonnementsordning for 12 måneder av gangen.

MERK AT ABONNENTER PÅ LESEVINDUET KAN FRITT BRUKE FONTEN IHT. LISENSVILKÅRENE I ABONNEMENTSPERIODEN. RETTEN TIL Å BRUKE FONTEN FALLER BORT NÅR ABONNENTEN AVSLUTTER SIN ABONNEMENTSPERIODE OG IKKE FORNYES

Last ned betingelsene for private, skoler, kommune og næringsdrivende her