Hjem Blogg

Ny kategori klasselesekurs! Klasselesekurs A

0

Vi har startet opp med å lage klasselesekurs også for 3.-4. trinn. Dette er Klasselesekurs A og er tilpasset som overgang til klasserommet for elever som gjennomfører Lesekurs A på småtrinnet eller mellomtrinnet som ønsker enklere tekster og avkodingsoppgaver. Hentediktat følger klasselesekurset som vanlig.

Først ute er Naturens hjelpere som du også finner på Klasselesekurs B. Dette er med utgangspunkt i samme tekst og avkodingsoppgaver, bare tilpasset til enklere tekst. LIKS her er 26, mot Liks 37 på klasselesekurs B.

Abonnenter finner Klasselesekurs A: Naturens hjelpere – her
Andre kan kjøpe samme klasselesekurs her

NB! Lydbok kommer snart

Alfabethefter Nivå A er nå komplette med arbeidshefter!

0

Da er alle Lesehefter komplette med arbeidshefter på nivå A. Arbeidsheftene til Øø og Åå ble ferdige i dag.

Alle på nivå A har også A4-ark av Alfabetheftene i tillegg til selvheftingsmuligheter. Snart begynner arbeidet med å gjøre Nivå B komplett før vi tar nivå C.

Du finner alle alfabethefter og arbeidshefter her

Lesevinduets silhuetter er nå tilgjengelig for abonnenter

0

Godt nytt år til alle sammen!

Da har jeg gleden av å fortelle at jeg de siste ukene har designet og produsert Lesevinduets silhuetter. Det er en font / skrifttype som du kan laste inn og bruke i Word og andre skriveprogrammer på Mac og PC. SKRIFTTYPEN HAR DU TILGANG TIL DERSOM DU ER ABONNENT OG SÅ LENGE DU ABONNERER.

Abonnenter finner skrifttypen her: https://www.lesevinduet.no/fonter-skrifttyper/

I den siste tiden har jeg sett meg lei på de utenlandske skrifttypene for silhuetter som ikke holder mål. Mitt ønske har vært å kunne skrive silhuettene som jeg skriver vanlige ord i word, og med silhuetter som har full høyde på “loftet” og i “kjelleren” slik at elevene kan skrive inn bokstavene slik de gjør til vanlig uten at silhuetten er for smal, har for kort høyde eller ikke går langt nok ned i kjelleren. For å løse dette problemet har jeg brukt en god del til å designe en ny font selv, og det tok litt tid å sette seg inn i hvordan man lager skrifttyper, men til slutt ble resultatet bra. Jeg har irritert meg over skrifttypen KG Teachers helpers som har for tykke silhuett-rammer og som ikke takler æ, ø, å og som har smale silhuetter for tynne bokstaver som l, og i.

Nettsiden jeg tidligere har nevnt der du kan skrive rett inn på nettsiden for å skape silhuetter, har også en del mangler som bokstaven “f” som går i kjelleren når den trykte “f-en” ikke gjør det. For at elevene skal ha mulighet til å se formen som lik den trykte “f” skal også silhuetten være lik. Da hjelper det lite om silhuetten også går i kjelleren som den gammeldagse f-en vi mange bruker når vi skriver.

Resultatet er en silhuett-font som har tynne rammer og som har full høyde på loftet og i kjelleren i motsetning til de andre som har halv høyde i forhold til hva elevene trenger for å skrive bokstavene riktig. Halv høyde på loftet og kjelleren er for trykte bokstaver som en standard på de fleste fonter og er vanskelig å gjøre noe med. Det jeg gjorde var å forminske fonten slik at basisstørrelsen for en bokstav på 1. etasje (eks, a, e, i osv.) ble lik stor som den halve høyden på loft og kjeller. På den måten ble det en font som har lik høyde på alle deler i bokstavhuset. Ulempen er at skriften blir liten på størrelse 12 som er standardvisninigen i word, men dette kan du enkelt endre ved å øke skriftstørrelsen.

I videoen over kan du se hvordan Lesevinduets_silhuetter (fonten) fungerer sammenlignet med KG teacher helpers og den nettsiden jeg linket til over for sammenligning.

Det har tatt mye fokus på arbeidet å få laget denne fonten, så for den som er interessert i å kjøpe den, så håper jeg dere blir fornøyde. Skal du ha den på privat pc er det en lett sak å installere selv. Skal du ha den på jobb-PC kan det være at du må ha en administrator til å installere den for deg pga. tilgangsbegrensninger, eller IT-avdelingen dersom din skole ikke har egen administrator for datamaskinparken.

Fonten er testet for nyere Windows og Mac-operativsystemer og har fungert smertefritt.
Når fonten er installert så vil enten “Lesevinduets_silhuetter” dukke opp i skrifttype-listen din, eller så ser du silhuettene av fontnavnet. Årsaken til at silhuettene kan dukke opp i fontlisten din er at word har en tendens til å forhåndsvise skrifttypen i denne listen, så det kan være derfor du ikke finner “Lesevinduets_silhuetter” der, men selve silhuettene til det samme navnet. Det samme skjer med andre fonter som har silhuetter og firkanter som skrifttype.

Jeg anbefaler videoen som viser fonten i bruk, så ser du også hvordan du kniper sammen silhuettene dersom du ikke ønsker mellomrom mellom hver silhuett, slik at de overlapper for et mye finere resultat. I videoen finner du også tips om hvordan du aktiverer skrifttypen i Office 365, for der kommer den ikke opp i fontlisten av seg selv.

Skrifttypen Lesevinduets silhuetter nå har lanseringstilbud på kr 125,- (inkl. mva) (prisen i nettbutikken tillegges mva ved betaling) (ordinærpris 245,- inkl. mva. (ca 49% rabatt)

Lesevinduets_silhuetter (skrifttype) kan du kjøpe her som privatperson og da kjøper du retten til å bruke den på livstid til eget bruk (kan ikke deles med andre).

Skoler og kommuner eller næringsdrivende som trenger å bruke fonten til produksjon av materiell, kan kjøpe skole-, kommune- eller produksjonslisens ved å sende oss en epost. Dette er en lisensiert abonnementsordning for 12 måneder av gangen.


MERK AT ABONNENTER PÅ LESEVINDUET KAN FRITT BRUKE FONTEN IHT. LISENSVILKÅRENE I ABONNEMENTSPERIODEN. RETTEN TIL Å BRUKE FONTEN FALLER BORT NÅR ABONNENTEN AVSLUTTER SIN ABONNEMENTSPERIODE OG IKKE FORNYER


Skoler og kommuner som ikke abonnerer på Lesevinduet og næringsdrivende, kan bestille skrifttypen / fonten pr. epost: post@lesevinduet.no

Last ned betingelsene for private, skoler, kommune og næringsdrivende her

Arbeidshefter til Alfabethefte Pp, Rr, Ss, nivå A er lagt ut

0

Arbeidshefte Pp, Rr, SS for nivå A Alfabethefter er nå lagt ut for abonnenter.

Abonnenter finner arbeidsheftene under hvert alfabethefte her

Lesekurs B: Leksjon 20 – ØY-lyden er nå ferdig

0

Del 1 av Lesekurs B er nå komplett med denne leksjonen. Det vil si at det er 20 uker med lesekursopplegg som nå er ferdig. Vi starter nå opp med å produsere leksjoner til Del 2 av Lesekurs B. Da vil det komme sammensatte konsonantforbindelser / sammensatte grafemer med fonemer som for eksempel kn- og skr-ord, gn- og -ng ord. Del 2 av Lesekurs B åpnes når første leksjon i denne delen er ferdig.

Lesekurs B: Leksjon 20 – Øy-lyden finner abonnenter her
Gratismedlemmer og andre kan kjøpe den her
Elever kan få teksten opplest her

Aller siste SkoleNytt som julespesial finner du her (åpen for alle)

0

Vi avslutter prosjektet med SkoleNytt pga. for liten interesse rundt denne quizen, og siden den opptar så mye tid å lage, vil den etterhvert bli erstattet i en annen form enn nå og ikke som nyhetsquiz. Erstatningen vil bli lagt inn i eksisterende abonnement på Lesevinduet.no og det blir ikke mulig å abonnere kun på denne, men som en del av de ordinære abonnementene.

Det har vært en SkoleNytt-reise på litt over 1,5 år og den har vært interessant, men tidkrevende. Den har tatt opp alle helger i denne perioden, og er heller ikke en gjenbrukbar ressurs. Det vil jeg endre slik at den nye versjonen vil kunne brukes når som helst.

Lesevinduet.no avslutter derfor SkoleNytt og lar alle som vil bruke den siste uke før jul få tilgang til denne. Du finner den i linken under

SkoleNytt uke 51 – Julespesial

Lesekurs A: Leksjon 18 – AU-lyden er nå klar

0

Leksjon 18 (Lesekurs A) er nå ferdig sammen med hentediktat, lydbok og rimlotto.

Abonnenter finner leksjonen her
Andre kan kjøpe leksjonen her
Elever kan få teksten opplest her

Lesekurs A: Leksjon 17- AI-lyden er nå klar

0

Etter forespørsel fra abonnenter har jeg prioriterer jeg nå de fire diftongene i Lesekurs A før jeg fortsetter på enkeltlydene i del 1.

Nå er Ai-lyden klar med hentediktat, rimlotto og lydbok.

Abonnenter finner leksjonen her (NB! Scroll helt ned på siden for å finne diftongene)
Andre kan kjøpe komplett digital pakke for Leksjon 17 – AI-lyden her
Elever kan få teksten opplest her

Lesekurs B: Leksjon 19 – EI-lyden er nå klar

0

Ei-lyden er nå klar under Lesekurs B og er den nest siste leksjonen under del 1. Etter at Øy-lyden er gjort ferdig starter jeg på del 2 som innebærer lesekursleksjoner med sammensatte grafemer som kj, sj, ng, gn, osv.

Alle leksjoner vil få overskrift til tekstene etterhvert slik at elevene kan diskutere overskriften før de begynner å lese, og kan diskutere hva de tror teksten handler om basert på overskrift og bildet på første tekstside. Denne leksjonen har fått egen overskrift.

I denne fortellingen møter vi Reidar og Einar i en humoristisk situasjon, der skremmende dametruser skremmer vekk en drage. Trusene får en overraskende, uskyldig og utilsiktet betydning i historieforløpet.

Lydbok, hentediktat og rimlotto følger med som vanlig.

Abonnenter finner leksjonen her
Andre kan kjøpe leksjonen her
Elever kan få teksten opplest her

Siste artikler

nb_NONorsk bokmål
nb_NONorsk bokmål