Hjem Blogg

Lydspill med stavelser er nå komplett

0

15 kortstokker med stavelsesøving med konsonanter som førstelyd ligger nå ute for abonnenter (2 vareprøver ligger ute for gratismedlemmer). Spillet baserer seg på 4-er.
Ta en titt under for å se en liten forhåndsvisning på de ulike kortstokkene.

Abonnenter finner alle kortstokkene her

Gratismedlemmer finner to gratisprøver her

Kortstokkene kan også kjøpes i nettbutikken her

Lei av å tegne silhuetter? Sjekk denne nettsiden

0

Mange bruker Excel for å lage silhuetter til bruk i skolen, men det finnes faktisk hjelpemidler der ute som er lett tilgjengelig, selv om det ikke er maksimalt brukervennlig.

Nettsiden: http://nilsmagnus.github.io/silhouette/dist/ er en nettside kun for å lage silhuetter. Du skriver inn i boksen der det står “Hva skjuler boksen?” og kan legge til “add” flere linjer med tekst som blir silhuetter.

Merk at bokstaven f, går fra kjeller til tak i silhuetten, og hvis du bruker trykt f, så ligger hele f-en på linja og opp i taket. Dersom du har tekst i tilknytning til silhuettene, bør du derfor bruke samme silhuett som den trykte f-en, og ikke en silhuett som også går i kjelleren. Da kan du bruke en annen bokstav enn f, der den oppstår som feks. h, k, b, d osv.

Du kan trykke “hide input” og menyen og boksen du skriver i skjuler seg. Så kan du høyreklikke på nettsiden og trykke “skriv ut“.

De fleste av oss trenger silhuetter i tilknytning til for eksempel leteord eller annen tekst (eksempelvis setningspuslespill o.l.) Da er det enkleste å ta “print screen” og lime inn bildet i word. Dobbeltklikker du på bildet etterpå kan du beskjære bilder slik som vist under. Du holder inn museknappen på de tykke strekene som kommer rundt bildet etter du har trykket “Beskjær” og fjerner alt som er utenom silhuettene. Litt ekstraarbeid er det, men det er likevel enklere enn å sitte å tegne de selv, eller bruke excel 🙂

Skulle du ønske å bruke en font gratis (personlig bruk) så kan du finne fonten KG teacher helper her: https://www.dafont.com/kg-teacher-helpers.font
På jobb-PC trenger du trolig en administrator til å installere den, men har du en egen privat PC, så kan du jo prøve den selv først.


Merk: fonten er heller ikke perfekt. i og l, blir smale silhuetter og ikke bra nok. Erstatt disse bokstavene med en annen som gir en normal silhuett så er det bra nok, da kan du kombinere med annen tekst i samme dokument.

Alt godt og lykke til
Martin Fyrileiv

4-er: Stavelsesspill

0

Da er de tre første kortspillene til stavelser ferdige. 4-er-kort med stavelser kan du bruke sammen med elever som har utfordringer med uttale av de enkelte lydene slått sammen med konsonanter som førstelyd. Logopeder bruker gjerne slike kort i sin lydøving med elever i skolen.

Regler 4-er:
Vi spiller 4-er med 2-3 spillere Del ut 4 kort til alle spillere. Kortene ligger på bordet med spillesiden opp. Finn ut hvem som starter Spilleren trekker inn 1 kort. Spilleren må si lydene i stavelsene riktig på kortet som trekkes inn. Trekker spilleren en type kort som andre spillere har på bordet, får spilleren alle kortene av samme sort (eks: alle kortene ba.) Trekker en annen spiller også kortet Ka, får denne spilleren alle kortene. Slik holder spillerne på til en av dem klarer å samle alle fire kort, og får stikket. Spilleren med flest stikk vinner runden.

Det er 36 kort i hver pakke med egen bakside. NB! Skriv ut tosidig!

Abonnenter finner alle kortpakkene her (Bla ned på siden)

Gratismedlemmer finner de to første kortpakkene gratis her (Bla ned på siden)

NYNORSK: Lesekurs B: Leksjon 5 – G-lyden

0

Første lesekursleksjon G-lyden og hentediktat er ferdig på nynorsk. Vi har samlet et aldri så lite team som skal oversette leksjonene framover. Første leksjon legges ut gratis for alle medlemmer og abonnenter. Lydbok vil produseres til leksjonene etterhvert, men ikke nå i starten.

Leksjon H er også like om hjørnet.

Abonnenter finner leksjonen her

Gratismedlemmer finner leksjonen her (Bla ned på siden til du kommer til lesekursleksjonene)

NB! Ikke glem å delta i konkurransen vår i den festede tråden på facebooksiden vår. Du kan vinne 12 måneder fri tilgang til lesevinduet, eller forlenge din periode med 12 måneder hvis du allerede er abonnent. Du kan også gi bort premien til en venn dersom du ønsker det 🙂 Trekningen skjer 1. oktober!!!
Trykk liker på Lesevinduets facebookside dersom du ønsker å få alle oppdateringer fortløpende, og del gjerne 🙂

Lesekurs A: Leksjon 5 – G-lyden ligger nå ute

0

Lesekursleksjon, hentediktat og lydbok ligger nå ute for abonnenter og til salgs i nettbutikken. Denne gangen er det G-lyden som er komplett og lydbok kan lastes ned gratis under “lekser”.

Abonnenter finner leksjonen her

Andre kan kjøpe komplett digital pakke her

Elever som ønsker teksten opplest finner lydbøkene her

Arbeidshefte til Alfabethefte Ii – Nivå A er nå ferdig

0

Arbeidshefte Ii, ligger nå under “Lesing, Alfabethefter” for abonnenter. Bruk arbeidsheftene i sammenheng med Alfabetheftene. Ordene og bildene er fra Alfabetheftene.

Abonnenter finner Alfabetheftene og arbeidsheftene her

Klasselesekurs: Den fjerde statsmakt, er lagt ut

0

Klasselesekurset Den fjerde statsmakt, handler om medienes rolle som vaktbikkje i samfunnet. Leksjonen gir også innblikk i maktfordelingsprinsippet og hvorfor mediene har påtatt seg rollen som maktens demokratiske voktere. Fake News er også aktuelt i dag, og utfordrer rollen som mediene har. Er du lettlurt? Hva er kildekritikk?

Klasselesekurs er for hele klassen og det elever som avslutter intensive lesekurs, skal møte sammen med klassen for å videreutvikle sine avkodingsstrategier.

Medienes rolle i samfunnet er høyaktuelt og leksjonen kan benyttes både for mellomtrinnet og ungdomsskolen. elevene kan få teksten lest opp under “lekser”.

Leksjonen er tilgjengelig for abonnenter her

Leksjonen kan kjøpes av gratismedlemmer her (merk at du må være innlogget for å bruke nettbutikken)

Vi har passert 4 000 brukere, og vi feirer med å trekke ut én heldig vinner! – Vil du delta?

0

I dag passerte vi 4 000 brukere på Leseviduet.no – Dette ferier vi med å trekke én heldig vinner av en privatlisens / årslisens med full tilgang!

Spørsmålet er: Hvorfor kunne akkurat du tenkt deg å bli trukket ut?

Svaret skriver du inn på konkurransetråden på facebooksiden vår, og du er med i trekningen. Vinneren kåres 1. oktober 🙂

PS! Har du allerede privatlisens, så vil perioden din forlenges med 12 måneder, eller du kan gi den bort til en god kollega, dersom du vinner :)!

Facebooksiden vår finner du her

Arbeidshefte til Alfabethefte Hh – Nivå A er nå ute

0

Arbeidshefte til Alfabethefte Hh – nivå A ligger nå ute for abonnenter.

Arbeidsheftet og alle Alfabethefter finner du her

Arbeidshefte til Alfabethefte G-lyd, nivå A er ferdig.

0

Alfabetheftene er utarbeidet etter Refsahl / Frosts ABC-fase og egner seg godt som 90% lesehefter. Arbeidsheftene er gode arbeidsøvinger i avkodingssammenheng.

Abonnenter finner arbeidsheftet her

Siste artikler

nb_NONorsk bokmål
nb_NONorsk bokmål